Amarone vīns – Itālijas Valpolicellas dārgakmens
Ko nozīmē šī vīna nosaukums? Amarone vīns… Principā tas sastāv no divām daļām.
“Amarone” – itāļu valodā nozīmē “lielais rūgtais” (no vārda amaro, kas nozīmē rūgts). Šis nosaukums radās, lai atšķirtu Amarone no Recioto della Valpolicella, kas ir salds deserta vīns, gatavots no tām pašām vīnogām, bet ar pārtrauktu rūgšanas procesu, saglabājot augstu cukura līmeni. Amarone tiek pilnībā fermentēts, tādējādi tas ir sauss un ar bagātu un dziļu garšas profilu (full body/bold).
“della Valpolicella” – nozīmē “no Valpolicellas reģiona“. Valpolicella ir slavens vīna reģions Ziemeļitālijā, Veneto provincē, kur tradicionāli tiek ražoti dažādi sarkanvīni, ieskaitot arī Amarone.
Kopumā “Amarone della Valpolicella” nozīmē “lielais rūgtais vīns no Valpolicellas“, kas atspoguļo tā sauso, intensīvo un pilnmiesīgo (full body) garšu, kā arī reģionālo izcelsmi.
Amarone Della Valpolicella ir viens no izcilākajiem un atpazīstamākajiem Itālijas sarkanvīniem, kas tiek ražots Valpolicellas reģionā, Veneto provincē. Šis vīns ir ar augstu alkohola saturu un smalku, sarežģītu garšas struktūru, kas to padara par unikālu baudījumu gan kopā ar ēdieniem, gan dzerot vienu pašu, kā meditatīvu dzērienu.
Vīnogu atlase un žāvēšana (Appassimento process)

Amarone vīna pagatavošanai tiek izmantotas tradicionālās Valpolicellas vīnogu šķirnes: Corvina, Corvinone, Rondinella un Molinara. Pirmkārt, tikai viskvalitatīvākās un pilnībā gatavās vīnogas tiek atlasītas ar rokām, lai nodrošinātu optimālu cukura un skābuma līmeni. Pēc tam tās tiek izvietotas labi ventilētās telpās uz koka rāmjiem vai bambusa paklājiem, kur aptuveni 100 līdz 120 dienas tiek žāvētas Appassimento procesā. Šā rezultātā vīnogas zaudē ap 30–40% mitruma, taču saglabā augstu cukura koncentrāciju, kas nodrošina Amarone Della Valpolicella raksturīgo intensīvo un dziļo garšas buķeti.
Fermentācija un nogatavināšana
Kad vīnogas ir pietiekami pažuvušas, tās tiek saspiestas un fermentētas. Fermentācija notiek lēni, zemā temperatūrā, lai saglabātu augļainās un sarežģītās garšas nianses. Amarone vīns satur augstu alkohola procentu (četrpadsmit, bet reizēl līdz pat sešpadsmit grādu), kas panākts, pateicoties ilgajam fermentācijas procesam.
Pēc fermentācijas Amarone Della Valpolicella tiek nogatavināts ozolkoka mucās 2 līdz 5 (riserva) gadus, atkarībā no ražotāja un vēlamā vīna stila. Mucu ietekmē Amarone iegūst papildu garšas notis – tabaku, kakao, kafiju, garšvielas un vaniļu, kas harmoniski papildina jau esošo bagāto augļu un žāvēto ogu aromātu.
Amarone vīns – Garšas profils un pasniegšanas temperatūra

Amarone vīnam raksturīga intensīva rubīnkrāsas nokrāsa ar sarkano ogu ievārījuma, žāvētu plūmju, tumšās šokolādes un garšvielu aromātiem. Garšā tas ir pilnmiesīgs, samtains un ilgi noturīgs, sarežģīts ar nelielu riekstu, kafijas un melno ķiršu niansi.
Amarone Della Valpolicella vislabāk baudāms pie 16–18°C temperatūras. Pirms pasniegšanas ieteicams vīnu dekantēt vismaz 30–60 minūtes, lai tas pilnībā atvērtu savas bagātīgās garšas un aromāta nianses.
Saderība ar ēdieniem un baudīšana
Amarone vīns ir lielisks pārī ar grilētu sarkano gaļu, medījumu, izturētiem sieriem (piemēram, Parmigiano Reggiano) un trifelēm. Vīna intensīvā un piesātinātā garša labi papildina bagātīgus un sarežģītus ēdienus.

Taču jāuzsver, ka Amarone Della Valpolicella ir ne tikai lielisks saderībā ar ēdieniem, bet arī lielisks meditatīvs dzēriens, kas var tikt baudīts pats par sevi. Šāda vīna baudīšana bez uzkodām, vai ēdieniem uz galda, sniedz iespēju pilnībā izbaudīt tā sarežģītās un dziļās garšas nianses, padarot to par ideālu dzērienu nesteidzīgai baudīšanai.
Nobeigumā piebildīšu…
Amarone vīns ir unikāls meistardarbs, kas atspoguļo Veneto reģiona vīna gatavošnas tradīcijas un prasmes. Ar savu bagātīgo garšas buķeti, ilgo nogatavināšanas procesu un izcilo kvalitāti, tas ir viens no prestižākajiem Itālijas vīniem, kas baudāms gan svinīgos pasākumos, gan kā nesteidzīgs, izsmalcināts dzēriens. Bet ja vēlies sākt savu Amarone ceļojumu, noteikti uzmeklē kādu no https://www.masi.it/ Amarone vīniem, kas ir nopērkami tepat Latvijā.
Ja Tev ir jautājums par vīnu, vai vēlies sadarboties ar mani, kā satura veidotāju. Droši raksti man!